Klanten login

Leveranciers login

Voldoe aan alle HACCP regels,
simpel en digitaal!

Wat zijn de HACCP-regels?

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en is de huidige risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen in België. Het is een preventief systeem om gevaren te beheersen en om de veiligheid van voedingsmiddelen te verzekeren op Europees niveau.

De 7 principes voor voedselveiligheid

Het HACCP-systeem voor voeding bestaat uit zeven principes die je optimaal moet toepassen om een HACCP-certificaat te behalen:

Gevarenanalyse

Gevarenanalyse

Image

HACCP, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. De Nederlandse vertaling is gevarenanalyse en kritische controlepunten. Deze gevarenanalyse moet ervoor zorgen dat er tijdens het productieproces zo weinig mogelijk kans op besmetting ontstaat.


Kritische controlepunten

Kritische controlepunten

Image

De kritische controlepunten of CCP’s uit de gevarenanalyse zijn de punten in het productieproces waar mogelijke besmetting kan worden voorkomen. Deze punten hebben bijvoorbeeld vrij vaak te maken met de temperatuur van goederen. Vooral bij de ingangscontrole, opwarmen of afkoelen van producten, bewaren…


Kritische grenswaarden

Kritische grenswaarden

Image

Elk CCP moet grenswaarden meekrijgen, wanneer deze grenswaarde wordt overschreden ontstaat er een non-conformiteit. Deze grenswaarden zijn meestal in grote lijnen wettelijk bepaald.


Bewakingsprocedures

Bewakingsprocedures

Image

Om elk CCP goed te kunnen opvolgen moet er een bewakingsprocedure worden opgemaakt. Zo gaan we per CCP gaan bepalen hoe we dit gaan controleren of monitoren en in welke frequentie. Ook moeten deze metingen bijgehouden worden in een logboek en aantoonbaar zijn bij een controle.


Correctieve maatregelen

Correctieve maatregelen

Image

Wanneer er tijdens het productieproces een kritische grenswaarde van een CCP wordt overschreden ontstaat er een non-conformiteit. Een non-conformiteit moet steeds behandeld worden met een corrigerende actie. Deze actie omvat de genomen maatregel om de non-conformiteit op te lossen.


Verificatieprocedures

Verificatieprocedures

Image

Dit is een periodieke check om na te gaan of het HACCP-plan nog steeds goed werkt en waterdicht is. Op die manier zorg je er voor dat de gevarenanalyse steeds up-to-date is. Dit kan door een interne of externe audit gebeuren.


Registratie- en documentatiesysteem

Registratie- en documentatiesysteem

Image

QualityGuard bundelt al deze stappen in de Food Safety App. Op die manier zit alles digitaal gebundeld op één platform. Non-conformiteiten worden automatisch aangemaakt en de corrigerende actie kan onmiddellijk worden ingevoerd.


Ontdek ook onze andere oplossingen

Image

Wil je graag meer weten?

We zijn momenteel ook telefonisch bereikbaar!

Vanaf 8u. morgenvroeg kan je ons ook telefonisch bereiken.

Onze medewerkers staan voor u klaar elke werkdag tussen 8 en 17u.